Blev “sort blok” mast ind i klimademo’en af politiet?

Posted: 20. maj 2010 in Demonstrationer, Miljø, Organisationer, Politi, Politi og ret, Retshjælp, Venstrefløj

Af ALERTA
Kilde: Dagbladet Arbejderen og Information

Under klimademonstrationen kunne politiet nemt skelne de farverige deltagere i klimademonstrationen – heriblandt en stor grøn blok på 60-70 deltagere – fra de sortklædte, viser videooptagelser.

Tre tilhørere på vej ind i retssal 12 i Københavns Byret. I midten går Marc Jørgensen fra retshjælpen RUSK, der har gjort et stort arbejde med at samle de mange klagesager. // Foto: Ali Nabulsi // Arbejderen.dk

En domsmand, 60-70 bønder i grønt tøj fra den ikke-voldelige verdensomspændende organisation »Via Campesina« (Bondens Vej), en 51-årig nonne, en flok Hare Krishna-dansere og andre farverige fuldt ud lovlige organisationer med tydelige logo’er og bannere.

Ja, der var ikke meget »sort blok« over de 969 mennesker, som i timevis blev tilbageholdt og sat i strips på den frosne jord lørdag den 12. december midt under den store, fredelige klimademonstration.

– På politiets egne videooptagelser kan man tydeligt se, at organisationerne i den bagerste del af den fredelige demonstration (som blev fanget i politiets knibtang, red.) tydeligt bar bannere med slogans og symboler, så man kunne se, hvor de kom fra. Grupperne gik i blokke. Det var nemt for politiet at se, hvilke grupper, der var en del af den fredelige demonstration, forklarede de tilbageholdtes advokat Christian Dahlager i Københavns Byret i går.

Retten behandler i disse uger i alt 250 klager fordelt på fem masse-tilbageholdelser under klimatopmødet i december.

I minutterne før masse-tilbageholdelsen den 12. december var politiets eget skøn, at der ville blive tale om 350-400 frihedsberøvede. Det endelige tal endte med at blive over dobbelt så stort.

“Velforberedt manøvre”

Da advokat Christian Dahlager på vegne af sagsøgerne skulle dokumentere sagen, fokuserede han især på de oplysninger, politiet på forhånd havde om, at en del af den sorte blok den 12. december havde planer om ikke at deltage i den store demonstration, men tværtimod begå hærværk i indre by. Det fremgik af nogle af aktivisternes plakat, og det var også det scenarie, politiet havde forberedt sig på.

Hvordan, spurgte Dahlager retorisk, kunne det så gå til, at den sorte blok i stedet for gik med i den store klimademonstration?

Dahlager citerede Jyllands-Posten, der samme eftermiddag skrev, at det var en »velforberedt manøvre« fra politiets side, da den sorte blok blev presset ind i den store demonstration. Den sorte blok fik besked fra politiet om at flytte sig fra Højbro Plads, hvor de havde samlet sig, og gå over på Christiansborgs Slotsplads til den store demonstration.

Også Politiken.dk kunne om eftermiddagen berette, hvordan politiet spærrede Højbro Plads af, således at de sortklædte kun havde den mulighed at blande sig med de øvrige demonstranter på slotspladsen.

Var det sådan, at politiledelsen havde en plan B, som gik ud på at gennemføre masseanholdelsen i Markmandsgade på forhånd, ville Dahlager gerne vide.

For hvis det var tilfældet, ville politiloven ifølge advokaten ikke være opfyldt. Den giver kun mulighed for administrativ tilbageholdelse, hvis formålet er at opretholde ro og orden.

»…blev ikke modtaget«

Kammeradvokaten har fremlagt interne papirer fra politiet, som peger på at beslutningen om at gribe til masseanholdelse skyldes problemer med et nyt radiosystem.

De omstridte anholdelser fandt sted under en folkelig demonstration med parolen »Planet First – People First« den 12. december som ifølge arrangørerne samlede 100.000 mennesker, på Christiansborg Slotsplads.

Politiets fokus var hele dagen rettet mod en gruppe på 200 personer, der var mødt frem til et alternativt arrangement ikke langt derfra. Denne gruppe bestod af sortklædte aktivister, der på forhånd havde annonceret, at de ikke ville deltage i den folkelige demonstration, men i stedet gå mod Indre by for at lave »direkte aktioner«.

Ifølge politiet gravede flere af de fremmødte brosten op fra gaden, hvilket fik politiets indsatsleder til at beordre de fremmødte anholdt. Det er denne besked, der angiveligt aldrig når frem til betjentene på gaden.

Ifølge dagbladet Information, skete der det, at anholdelsesaktionen »mislykkedes, da radiosignalet ikke blev modtaget«.

I stedet for at anholdt de sortklædte aktivister, så opfodrer de fremmødte betjente ifølge flere vidner gruppen om at gå op i den store folkelige demonstration på Christiansborg Slotsplads.

Hvor er de autonome?

Herefter er en anden radiofejl, igen ifølge politiet, skyld i, at man ikke kunne finde og anholde de ganske få aktivister, som kort tid efter kastede sten og kanonslag mod Børsen og Udenrigsministeriet.

»På grund af problemer med ”SINE”-radiosystemet er det meget vanskeligt at få klare meldinger igennem omkring placeringen af de op til tre grupperinger af autonome,« oplyser en politikommissær.

»De autonome« blandede sig med den folkelige demonstration, hvilket er grunden til at politiet ender med at anholde 997 mennesker på Amagerbrogade.

Domsmand i knibtang

Blandt de tilbageholdte var Troels Panduro – domsmand ved Glostrup Ret og med i Libertære Socialisters blok. Blokken havde fået en selvstændig tilladelse til at demonstrere.

– Domsmanden havde demonstrations-tilladelsen med, og viste den til politiet på stedet. Alligevel blev han og resten af demonstrationen ikke sluppet løs, konstaterer Christian Dahlager.

Om andre af de tilbageholdte organisationer havde lignende demonstrations-tilladelser vides ikke. Det har Kammeradvokaten, der forsvarer politiet i sagen, nemlig endnu ikke svaret på.

Til gengæld mente advokat Mikkel Holm Nielsen fra Kammeradvokatens kontor, at »mange sortklædte nåede at tage deres sorte tøj af«. Dén forklaring satte en af de tilbageholdtes advokater spørgsmålstegn ved:

– Hvor blev det aflagte sorte tøj så af? Så burde politiet jo have en bunke beslaglagt sort tøj. Men der blev ikke fundet noget sort tøj. Nogle af demonstranterne skulle endda have skiftet tøj, mens de var tilbageholdt. Det er godt klaret, siger advokat Hanne Reumert til Arbejderen.

Retssagen fortsætter på tirsdag efter pinse.

Reklamer
Kommentarer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s