Anarkistisk klassiker hitter

Posted: 14. april 2011 in Anarkisme

Af ALERTA
Interessen for bogen Anarkismens ABC afspejler et behov for et ideologisk holdepunkt for anti-autoritære aktivister i Danmark. Det mener folkene bag relanceringen af den anarkistiske klassiker, der nu udkommer i andet oplag, skriver Modkraft.dk.

Anarkisme for nybegyndere. Genudgivelsen af »Anarkismens ABC« afspejler en fornyet interesse for den anti-autoritære socialisme. Foto: LS-Østjyllands bogferniseringsplakat.

I 1920′ernes USA var anarkistbevægelsen under belejring og hundredevis af anarkister var blevet udvist, bl.a. til Sovjetunionen, hvor det hemmelige politi til gengæld ofte fik dem smidt i fængsel eller ligefrem henrettet.

Det var i dette klima, at den jødiske anarkistføderation i New York bad Alexander Berkman – en af samtidens mest aktive anarkister – om at skrive en introduktion til anarkismen, der skulle kunne læses af alle. Man håbede, at en letlæst fremstilling i et ligefremt sprogbrug kunne overbevise folk om at støtte anarkisterne eller i hvert fald bedre deres blakkede ry i befolkningens øjne.

Resultatet blev Anarkismens ABC, der udkom i 1929 (med originaltitelen Now and After: The ABC of Communist Anarchism) som en let-tilgængelig fremstilling af anarkismens grundlæggende tanker og som, netop på grund af sit ligefremme sprog og ukomplicerede forklaringer, hurtigt blev en klassiker, der er blevet trykt i mange forskellige udgaver siden hen.

Også af den grund kunne forlaget blot to måneder efter, at Anarkismens ABC omkring årsskiftet var blev relanceret med sin nye oversættelse ved receptioner arrangeret af Libertære Socialister (LS) i Jylland og aktivister fra Ungdomshusets bogcafé i København, melde alt udsolgt. Derfor er andet oplag af den moderne klassiker nu på gaden.

“Bogen har tilsyneladende ramt et behov blandt danske aktivister. Der er generelt en fornyet interesse for anarkisme, men der har manglet teori på dansk. Vi håber, at bogen kan give folk inspiration til dybere analyse, og et ideologisk holdepunkt i de daglige kampe,” fortæller Ronan McAoidh, der er aktiv i Ungdomshusets bogcafé og med i redaktionsgruppen bag den nye udgivelse til Modkraft.

Anarkismens ABC udkom første gang på dansk i 1973, men har været udsolgt i årevis. Den nye version er let redigeret sprogligt ligesom enkelte dele er udeladt.

“Vi var nogle aktivister i og omkring LS København og Ungdomshusets bogcafé, der for et års tid siden satte os for at genudgive Berkmans klassiker. Dette indebar ikke bare en indscanning og korrekturlæsning af den gamle oversættelse, men også en gennemgående revision af oversættelsens sprog, der i mellemtiden var kommet til at lyde noget støvet og gammeldags, stik imod værkets ånd,” skriver Libertære Socialister på deres hjemmeside.

»Den bedste introduktion nogensinde«

I en anmeldelse på Modkraft betegnes bogen som “dén bedste og klareste introduktionstekst til anarkisme, som nogensinde er udgivet”.

Ole Sandberg, der studerer anarkistisk filosofi, skriver blandt andet i sin anmeldelse, at “selvom denne klassiker har mere end 80 år på bagen, rummer den analyser og argumenter, der er lige så relevante for socialismen i det 21. århundrede, som de var da bogen blev skrevet. Samtidig rummer den en kritik og diskussion af mange venstreorienterede – også anarkistiske – strategier, opfattelser og ideologiske blindgyder, som i høj grad er lige så aktuel i dag”.

Læs artiklen: “Anarkistisk klassiker revet væk” hos Modkraft.dk.

Læs artiklen: “Anmeldelse: Et anarkistisk must” hos Kontradoxa.

Læs artiklen: “Anarkismens ABC – nu igen tilgængelig på dansk!” hos Libertære Socialister.

Se også links om Alexander Berkman på Tidslinjen 21. november 1870

Download »Anarkismens ABC« gratis på Ungdomshusets hjemmeside.

Alexander Berkman: Anarkismens ABC (1929), Hydrabøger 2010. Kan købes for 60 kroner i Ungdomshuset Bogcafe, Demos og på Revoshop.dk (40 kr.).

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s