Kampen fortsætter!

Posted: 23. maj 2011 in Direkte Aktion, Fagforeninger, Venstrefløj

Af Libertære Socialister
Den 22. maj – femte dag på barrikaderne og valgdag i Spanien. Libertære Socialisters udsendte rapporterer fra Puerta del Sol i Madrid:

Når jeg ser rundt på pladsen, kan jeg se en fornyet energi efter gårsdagens sejr, hvor politiet undlod at storme forsamlingen, da den kl. 24 officielt blev ulovlig og det stod klart, at kampen ville fortsætte. Minuttet op til midnat blev pladsen helt tavs, ingen sagde noget, og alle kiggede stift og med en vis usikkerhed på uret. Da klokken så endelig slog tolv, blev stilheden og usikkerheden vendt til folkefest og fornyet kampgejst.

[youtube:”https://www.youtube.com/watch?v=OpKPbUUClbE&feature=player_embedded”%5D

En kammerat fra CNT sagde til mig, at repræsentanter fra forsamlingen havde været til møde med den lokale regering. Dette møde med lokalregeringen kommer der næppe noget konkret ud af, men det har haft den positive virkning, at forsamlingen virker mere legitim i manges øjne. I de spanske medier fremstilles protesterne dog stadig ret negativt; her er der ingen forskel på spanske og danske medier i dækningen af protester og lignede radikale initiativer. I mange medier afskriver man de protesterende som ‘anti-sistemas‘ (en betegnelse, som bruges på samme måde som ‘autonome‘ bliver brugt i danske medier), forvirrede unge mennesker, der ikke ved hvad de vil – men intet kunne være længere fra sandheden! Da det er valgdag i dag, er der ingen, der står stille; enten er man til møde eller hjælper til med driften af pladsen. Det hele bliver organiseret fra bunden og op, hvor hver lejr har ansvaret for at holde deres område rent, og så hjælpes alle om fællesområderne. Det er føderalistisk, decentralistisk og demokratisk. Det er som at se anarkisme i praksis i lille skala – at se anarkismens principper blive brugt blandt ’normale’ mennesker er næsten for godt til at være sandt.

En sammensat forsamling

Når jeg går rundt blandt lejrene – eller rettere: presser mig igennem folkemængden – kan jeg se, at nogle af lejrene har deres egen agenda: det kan være antikapitalistiske feminister eller hippier, der med blomster kræver fred i verden, eller de reformistiske elementer (som mener, at en reform af valgloven vil ændre alt), hvis stemme er blevet svækket dag for dag, mens de mere radikale har fundet et større publikum.
Hvis man bevæger sig længere væk, kan man også finde Jesus-freaks, der påstår, at Guds ord er frelse, og at alt, vi skal gøre, er at stole på Gud og hans uendelige kærlighed. I Spanien har religion stadig et jerngreb om den ældre generation, mens ungdommen virker til at havde forkastet deres forældres religion, som er blevet påtvunget dem i skolen (ligesom man i Danmark har har ‘kristendomskundskab‘, har de ‘katolicisme‘ som skolefag).

En anden stemme i forsamlingen er den, som opfordrer til ¡Abstención! (“Boykot!“) til valget. Denne opfordring udsprang af de mere radikale elementer i forsamlingen, men har siden fået tilslutningen fra flere og flere. Overalt ser man abstención-propaganda og plakater med opfordringen ¡No votes! (“Stem ikke!“), og det er hovedsagligt den anarkistiske ungdomsorganisation, Federación Ibérica de Juventudes Anarquistas, der står for denne propaganda. I går hjalp jeg selv til med anti-stats propaganda ved at pryde områdets butiksvinduer med parolen ¡Revolución social! (“Social revolution!“). Når man går rundt på pladsen, forstår man pludselig, hvorfor propaganda er nødvendig, hvis anarkismen skal slå rod. Mens mange af de mere radikale elementer frygter, at valgdagen vil tage momentum fra protesterne, idet alle vil være optaget af valgresultatet, tror jeg imidlertid ikke, at hverken en valgsejr til PSOE (det socialdemokratiske parti) eller PP (det konservative parti) vil have den store betydning. Flertallet af de protesterende ønsker hverken en PSOE- eller en PP-regering, og protesterne har potentiale til at blive meget stærkere og større endnu.

Oprøret slår rod

Da jeg gik hjem fra Puerta del Sol i går aftes, kunne jeg se, at alle de nærliggende pladser var oversvømmet med mennesker. Der blev holdt møder, og folk holdt taler for deres naboer, venner og andre interesserede. Andre var i gang med at holde banner- & skilteworkshops, hvor folk forberedte sig på de kommende dages protester. Da jeg kom til Tirso de Molina – hjemsted for CNT’s lokaler i Madrid – var naboerne samlet udenfor for at diskutere forsamlingen på Puerta del Sol og hvad de kunne gøre i deres lokale område for at hjælpe til med den spanske revolution. Det arabiske forår er kommet til Spanien, og lad os håbe at det spreder sig til resten af Europa!

[youtube:”https://www.youtube.com/watch?v=WZ9HZbD1XNI&feature=player_embedded”%5D

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s