Gadefest eller revolution?

Posted: 25. maj 2011 in Demonstrationer, Direkte Aktion

Af Libertære Socialister
Libertære Socialisters udsendte på Puerta del Sol fortæller om den hverdag som foregår på pladsen, og som aldrig når TV og avisernes forsider.

I de to sidste rapporter, har jeg set på det mere radikale aspekt af den spanske revolution, som den nu populært kaldes, men det, at den er blevet populær har også skabt et problem. Problemet skal findes i, at det for en gruppe ikke handler om politik, men at det blot er en stor fest for dem; en batellón (1). Det har fået mange til at sætte skilte op hvor de skriver No batellón (“ikke en gadefest“), og flere steder kan man se opfordringer til ikke at ryge hash (2) inde i lejrene. Det bliver ikke nemmere af, at gadesælgere går rundt blandt demonstranterne og sælger øl til én euro.

Problemet er selvfølgelig størst i weekenden (her medregnes torsdag), hvor alle unge pij@s (3) søger ud i gaderne for at indlede de fester, som siden fortsætter på barer og danseklubber. Deres tilstedeværelse ser godt ud på billeder, da de fylder godt, men når det kommer til stykket er deres tilstedeværelse mere destruktiv en gavnlig. De deltager ikke i arbejdet eller møderne på pladsen. De fylder, larmer og sviner pladsen til, så vi andre skal rydde op efter dem. Denne højst usolidariske adfærd hjælper kun medierne og politikerne i deres miskreditering af protesterne, der omtales som ”intet andet end gadefester”. Det er normalt avisen La Razon (4) der fører an i de verbale angreb imod radikale initiativer, og alt andet der falder udenfor deres forskruede og snævre verdenssyn.

Hvad sker der under de blå presenninger?

I dag er det hverdag, og der er kun nogle få der holdt gadefest på bekostning af demonstrationen, hvilket giver mig mulighed for endelig at komme rundt og tage nogle billeder af hvad der sker under de blå presenninger. Lejrene er blevet forbedret, og mange af dem ligner næsten stuer med tæpper, sofaer og smadrede fjernsyn, der er prydet med ordene ¡Consume! (“forbrug!“), malet hen over plastikken. Jeg stødte også på en form for genbrugsstation i én af lejrene. Der blev der genbrugt demonstrationsskilte; de lå i en kæmpe bunke, så hvis man behøvede et skilt, kunne man blot tage forbi dem.

Hele området syder af kreativitet: Med skulpturer lavet af genbrugsmaterialer og med gadekunst, hvor man med vand, sæbe og knofedt vasker fliserne rene for at skabe mønstrer. Alt i alt er der faktisk utrolig lidt graffiti at se inde på pladsen – det hører mere til i udkanten – her pynter graffitien dette  turisthelvedes ellers så kedelige butiksvinduer.

Som sagt tidligere er de demokratiske møder en stor del af kraften bag protesterne. Alle har adgang til mikrofonen, hvis de har noget at sige. Møderne tiltrækker altid store folkemængder, selv på en hverdagsaften kl. 23 er der hundredvis forsamlet til et møde ved et af de to springvand der er på Puerta del Sol. En af dagens talerne, er en musiker fra Argentina der fortæller lidt om de Argentinske forhold, og om hvordan deres kampe og erfaringer har inspireret folk i hele verden. Når folk er enige med det der siges, løftes hænderne i vejret og rystes (helt ligesom en LS [Libertære Socialister, red.] kongres).

Efter at have lyttet lidt til argentineren går jeg videre på pladsen. De fleste lejre har gratis vand til demonstranterne og de nysgerrige der kigger forbi – så længe man altså genbruger sit plastikkrus! Lidt længere inde mod centrum af pladsen, er der gratis folkekøkken – som for mig nu har fået en helt ny betydning – hvor man kan få vegansk og vegetarisk mad, og da det er Spanien, kan man selvfølgelig også få sig en Bocadillo de jamon (5). Der serveres mad fire gange i døgnet; morgenmad klokken 8, en lille snack klokken 12, det store måltid klokken 14 og til sidst er der en let aftensmad klokken 23.

Det hele kører rundt igennem donationer, og rundt omkring hænger der skilte som fortæller hvad der er behov for, og hvad der ikke er behov for på pladsen – de er næsten altid ved at drukne i brød. Længere inde på pladsen er der en førstehjælpsplejer, som kan klare småskader. De har også altid solcreme klar til folket, eller aftersun, hvis skaden skulle være sket. Det er utroligt hvor velorganiseret det hele er, især når man tænker på, at det startede ret så spontant uden meget andet end et par telte, nogle presenninger og en masse gåpåmod.

Uden for lejrene har journalister opstillet små platforme, hvorfra de kan følge alt der sker på pladsen. Det virker dog til, at de efterhånden er ved at kede sig ihjel, da der ikke rigtig er noget action at filme – blot en masse mennesker der har travlt med at organisere sig selv og deres lejre, og det er åbenbart ikke godt TV.

For lige at opsummere dagen; valget har ikke taget kampgejsten fra demonstranterne, tværtimod forsætter de med fornyet energi. Langt mere står på spil nu hvor PP (Partido Popular – “Folkepartiet”, konservativt parti, red.) har vundet valget. Det er derfor med optimisme, at jeg tager hjem til mig selv igen, velvidende at protesterne vil forsætte så længe det er nødvendigt.

ORDFORKLARINGER:
1. Batellón var et spansk arbejderfænomen, hvor arbejderne efter en lang arbejdsdag søgte ud i gaderne for at drikke billig øl med deres kammerater, da caféerne var/er forbeholdt de rigere spaniere. Det har efterfølgende udviklet sig til et ungdomsfænomen, hvor unge i weekenden opsøger pladser i byen og holder gadefest.
2. Cannabis er utroligt populært i Madrid, så godt som alle ryger til fester eller når lejligheden byder sig.
3. Forkælede unge, samt slang for ’pik’.
4. Direkte oversat ’Fornuften’ (sjovt nok en af de ting de ikke er!). En højrefløjs avis, der ikke reporterede om protesterne når det var højst nødvendigt. De havde også en kampagne før den store generalstrejke den 29. september, hvor de brugte CCOO og UGTs slogan ¡Yo Voy! (“Jeg kommer!“) med en enkelt ændring ¡Yo No Voy! (“Jeg kommer ikke!“).
5. Lille flækket brød med skinke.


Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s